Skills versenyek

WorldSkills, EuroSkills

A WorldSkills 1946-ban indult Spanyolországban országos versenyként. A szervezők célja az volt, hogy a fiataloknak kedvet csináljanak a szakmatanuláshoz. A verseny gyors tempóban fejlődött.

WorldSkills, EuroSkills

1953-ban Franciaország, Németország, Nagy Britannia, Marokkó, Svájc csatlakozott. Az ’50-es évek végén a szervezők átlépték a spanyol határt és Belgiumban rendezték meg a versenyt. Magyarország először 2007-ben, Shizouka-ba delegált versenyzőket mechatronika, informatikai hálózati rendszergazda és villanyszerelő szakmákban. A versenyről már kiválósági éremmel tértek haza a versenyzők és a szakértők. A EuroSkills nagyon hasonló szabályokkal rendelkezik, csak a versenyre Európán belül kerül sor.

A versenyek filozófiáját öt alappillér határozza meg​:
  • a becsületesség
  • az átláthatóság
  • a pártatlanság
  • a partnerség
  • az innováció

A versenyfeladatok szakmától függően már ​ismertek lehetnek ​a verseny előtt​, de közvetlen​ül​ a verseny​ előtti ​nap​ok​ban​ ​a felada​ton​ legalább 30%-ban ​​változtatni​ kell.​

A versenyek három​ – négynaposak, kiállításokkal, szakmai konferenciákkal​, szakmai bemutatókkal​ ​tűzdelve.​ ​
 ​A ​versenyzőt elkísér​i​ a szakértő, aki a nemzetközi zsűri tagjaként részt vesz az értékelésben. Minden versenyző csak egyszer indulhat WorldSkills és egyszer EuroSkills versenyen. ​A felső korhatár​ 22​, illetve ​25 év. A verseny hivatalos nyelve az angol.
​A versenyen, úgy tűnik, mintha a mindennapi gyakorlatot kellene a versenyzőknek bemutatniuk ez mégis rendkívüli fizikai és mentális igénybevételt jelent számukra. Hiszen több ezer ember fordul meg a helyszínen naponta, ahol zajban, különböző hőmérsékleti és fényviszonyok között kell a maximumot nyújtani. Ezért a versenyt megelőző 120 napban egy intenzív felkészítésen vesznek részt a versenyzők, ahol mind a szakmai tudásuk, mind nyelvtudásuk, mind mentális tűrőképességük tréningezve van.
A verseny ideje alatt a versenyző a szakértőjével nem kommunikálhat, minden nap kezdetén és végén van lehetőség 15 perc irányított beszélgetésre, ahol az aktuális helyzetet átbeszélhetik. Annyira komolyan veszi ezt a versenyszabályzat, hogy nem is egy szállodában, vagy egy kerültben laknak a versenyidő alatt.

Egy kis betekintést ad a versenyek világába a Graz 2021 összefoglaló kisfilm!

WorldSkills Hungary

A Worldskills International szervezetében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara látja el a WorldSkills és EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat, delegálja a versenyzőket és a szakértőket a nemzetközi versenyekre. Ennek összefogására hozták létre a WorldSkills Hungary programot.

Tovább a WorldSkills Hungary honlapra

 

A PlumbSkills

A PlumbSkills egy szakmai szervezet, melynek célja a tehetséggondozás és a képzés fejlesztése az épületgépészet ágazathoz tartozó szakmákban. A PlumbSkills legfontosabb feladata a szakmai világbajnokság (WorldSkills) és a szakmai Európa-bajnokság (EuroSkills) hazai válogatóinak megrendezése, valamint a kiválasztott versenyzők felkészítése a világversenyre.